2010. április 4., vasárnap

SIMNEL TORTA



Nálam a marcipán csokival a nyerő. Az ünnepre ezt a hagyományos angol húsvéti tortát választottam, aminek a hozzávalóit csokis alaptésztára dolgoztam át.
A lényeg mindig az, hogy többféle aszalt-kandírozott finomsággal szórjuk meg ezt a fűszeres-alkoholos tortát, és marcipánnal dobjuk fel. Hasonló a brit karácsonyi tortához, de az jóval gazdagabb, nehezebb desszert.
A tetejére formáljunk 11 kis marcipán golyót, amelyek a 11 apostolt jelentik, Júdást kihagyva. :-)

A tortát eredetileg a 15-16. században nagyböjt negyedik vasárnapján (Mothering Day) fogyasztották el együtt az ország különböző pontjairól egybegyűlt családtagok. Később anyák napja lett Nagy Britanniában ez a nap. Ehhez kötődik a torta egyik legendája, miszerint egy testvérpár (Simon és Nell) az édesanyjuknak akartak tortát (pudingot) készíteni, de az egyik gőzölve, a másik sütve. Végül a kettőből egy torta született. Innen a Simnel elnevezés. Más források a finomliszt szóból (simila latinul) eredeztetik. Mai ízvilága és formája 19. században alakult ki, a marcipán díszt pedig a 20. századi ízlés hozta létre.

Mára a húsvét királynőjévé vált a cukormázas sütikék, fűszeres kekszek, csokitojások és a keresztes zsemle (Hot Cross Bun) mellett.



Chocolate Simnel Cake

Hozzávalók

20 dkg puha vaj
22,5 dkg nádcukor
4 felvert tojás
25 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
5dkg kakaópor
10 dkg étcsokoládé (apróra vágva)
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
2-3 evőkanál tej

Töltelék (fotón):
40-50 dkg vegyes aszalt vagy kandírozott gyümölcs vagy mag, pár órára fűszeres alkoholba áztatva (pl. koktélcseresznye, kandírozott citrus héj, aszalt meggy)
fél teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt fahéj
1 narancs és 1 citrom finomra reszelt héja
2-3 evőkanál rum/ narancslikőr vagy meggylikőr

20dkg marcipánmassza a tetejére + 10dkg a golyóknak (lehet 2x ennyiből is, ha nagyobb golyókat és vastagabb marcipántetőt akarunk) + 20dkg a tölteléknek (én most helyette lekvárt tettem)

porcukor a marcipán nyújtásához
sárgabaracklekvár (v. narancsos v. gyömbéres)
rum (elhagyható)

Díszítési változatok: átkötve szalaggal, ibolya vagy nárcisz vagy csokitojások középre

A sütőt 160°C-ig előmelegítjük. A tésztához a vajat a cukorral habosra verjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, a sütőport, a fűszereket és a sót az őrölt mandulát, kakaót, csokidarabokat is jól összevegyítjük. Beledolgozzuk a vajas keverékbe, jöhet a tej, és persze a gyümölcskeverék. A tészta felét kivajazott-lisztezett kb.24cm-es kerek sütőformába töltjük. Én lekvárral kentem meg, de az eredetiben pocukorral vékonyra nyújtott marcipán lap szerepel. Erre jön a többi tészta.
Kb. 1-másfél óra alatt kész.
A kész torta egész felszínét lekvárral (esetleg rummal felfőzöttet) bekenjük.
Majd ráfektetjük a marcipánlapot. A többi marcipánt 11 egyforma darabra osztjuk, és golyókat gyúrunk belőle. A torta tetejére ültetjük.

További kellemes húsvétot mindenkinek!

Magyar Zene.

ZAGAR - WINGS OF LOVE (feat Underground Divas)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése