2010. március 14., vasárnap

MÁRVÁNYKUGLÓF - kelt tésztából



Bárki bármit is állít, nincs finomabb kuglóf, mint ez az igazi kelt tésztából készült márványos csoda! Persze, hogy imádnivalók a sima kevert tésztásak is, de ha olyanokat csinálok vagy eszem, valahogy mindig hiányzik az a bizonyos, semmihez sem hasonlítható élesztős utóíz! :-) Tudom, hogy strapásabb ez a változat, de megéri a fáradságot.
A kuglóf (Der Napfkuchen) egyébként a németek illetve az osztrákok büszkesége, nem hiányozhat egyetlen bécsi kávéház kínálatából sem. Még Erzsébet és Ferenc József is imádta. Sőt Sissi állítólag inkább bevállalt még egy órát a tornatermében, csak ehessen a süteményből. A császári pár tiszteletére készült a híres Császárkuglóf.

Márványkuglóf

Hozzávalók

Kovászhoz:
3- 4dkg élesztő
2dl langyos tej
20dkg liszt + kevés kovász tetejére
csipet cukor
Tésztához:
10dkg szoba hőmérsékletű vaj + forma kikenéséhez
10dkg cukor
1csomag vaníliás cukor
5 szoba hőmérsékletű tojás sárgája
30dkg liszt + formához
1dl tej
1-2 citrom reszelt héja
3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
+ lehet bele alkoholt tenni
vaníliás porcukor a díszítéshez
lehet rá önteni kevés csokimázat is
+ aki szereti mazsolával gazdagítani

A kovászhoz valókat összekeverjük, és meleg helyen kb. 25 percig kelesztjük. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, míg a cukor el nem olvad. Jönnek bele a felvert tojás sárgák folyamatos keverés mellett, majd a kovász, a tej, liszt. Jól összedolgozzuk, és a tetejére kevés lisztet szórva megint kelnie kell egy jó fél órát. Jó, ha nedves anyaggal letakarjuk.
Ha már jól megnőtt a tészta, kettévágjuk, és a feléhez reszeljük a citromhéjat, a másikhoz pedig a kakaóport, illetve ízlés szerint kevés rumot vagy brandyt. Jól kivajazott és kilisztezett kuglófformába öntjük a 2féle tésztát, és jól összetekerjük őket. Megint kelesztjük negyed órát. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 15 percig, majd alufóliával letakarva (lehetőleg ne érjen a tésztához) 175 fokon sütjük még kb. 30 percet. Ha kicsit kihűlt, óvatosan fordítsuk ki a formából. Mi kakaóval és vajjal megkenve szeretjük.
Tipp: A fóliával való letakarás előtt néha szoktam kevés meleg cukorsziruppal leönteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése