2010. március 22., hétfő

LEMON MERINGUE PIE (Habos citromos pite)



Apunak nehéz megfelelni! Legalábbis, ami az édességeket illeti. Olyan válogatós, mint egy francia gasztromókus. Ne legyen túl csokis, ne legyen túl édes, de az se jó, ha a gyümölcs dominál a sütiben, ja és ne legyen túl „nehéz” se. A lecke föladva! Azt hiszem ez a citromos – habos süti megfelelt az elvárásainak. Igazi tavaszi desszert, hiszen már gyümölcsös, de még nem az az igazi nyári gyümölcstorta, ami csak úgy roskadozik a sok friss ropogós terméstől. A tölteléke az a sűrű citrom krém, azaz a lemon curd, amit már nálunk is szívesen használnak. Az eredeti receptben sima édes omlós tészta szerepel, de én nem bírtam ki csokiíz nélkül, ezért sötét lett az alja. :-)

Azt hogy mennyire egészséges a citrom, már mindenki kívülről fújja, de ezzel már az ókori népek is tisztában voltak. Édességekbe azonban csak a középkortól kezdve használták a gazdag várak konyháiban. Egy 18.sz-i angol szakácskönyvben már számtalan citromos recept található. Így a citromtorta is, amit a narancs torta mintáján készítettek el. Ez a habos változat érdekes módon mégis az Egyesült Államokban lett a nagy favorit csakúgy, mint a zöldcitromos pite.



Habos Citromtorta

Hozzávalók

18,5 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
12,5dkg hideg, kockákra vágott vaj
3evőkanál hideg víz
(ha kakaósan csináljuk, a lisztből pár evőkanálnyit kakaóval helyettesítünk)
A töltelékhez és a habhoz
1,5dkg + fél teáskanál kukoricakeményítő
1,5dkg kukoricaliszt (vagy ennyivel több liszt)
3dkg liszt
15-20dkg cukor (a krémhez, ki milyen édesen szereti) + 15-20dkg (a habhoz)
3 citrom leve és reszelt héja
4dkg szobahőmérsékletű, kockára vágott vaj
6tojás
2 vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható, de én szeretem a kis fekete pöttyöket)

A porcukros lisztbe morzsoljuk bele a vajat, majd a vízzel gyúrjuk tésztává, ha kell még hozzá víz, adhatunk. Cipóvá formálva fóliában tegyük minimum 20 percre a hűtőbe. Utána nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy kb. 23cm átmérőjű tortaformát (oldalát is). Sütőpapíros nehezékkel (pl. szárazbab) süssük 180fokon 10percig, majd a nehezék nélkül is 10 percig. A töltelékhez: Lábosban közepes lángon kevergetve összeforralni sűrűvé a lisztet, kukoricalisztet, keményítőt, a cukrot, és a citrom levet és reszelt héjat, illetve 2,5-3dl vizet. Majd még 1 percig kis lángon főzzük, aztán levéve a tűzről jöhet a vaj, és egyenként a tojás sárgák (végig keverve!). Fóliával letakarva kihűtjük.
A habhoz a tojásfehérjéket habosra keverjük elektromos habverővel, majd jön bele a cukor, esetleg vanília. Keményre verjük, és beleteszünk fél teáskanálnyi keményítőt. A tortát összeállítjuk. A tésztaalapra jön a citromkrém, és rá a hab.220fokon kb. 10perc alatt szépen megbarnul a teteje. („A nélkülözhetetlen desszertek” receptjét variáltam át).

Hétindítónak.

Depeche Mode - Enjoy The Silence




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése