2010. június 3., csütörtök

FRANCIA SAJTLEVES



Nagyon becsapós ez az étel. A családban mindenki kinevetett először, mikor közöltem, hogy a sajtleves igenis elég laktató ahhoz, hogy utána már csak egy kiadósabb desszertet kíván ez ember. Főleg, ha a sokat emlegetett sült bacon darabkákkal szórjuk meg tálaláskor! :-)
Igazam lett…
Vegák készítsék spagetti tésztával, zsemlegombóccal, vagy egyszerűen pirított zsemlekockával.

Francia Sajtleves

Hozzávalók

25 dkg reszelt kemény sajt (ementáli, gouda)
22 dkg apró darabokra vágott másfajta sajt
10dkg bacon feldarabolva
40 dkg vaj a kisütéshez + egy kevés
(ha nincs a bacon, több zsiradék kell)
2 közepes hagyma (főzőhagyma, lilahagyma stb.) apróra vágva
3-4 duci gerezd fokhagyma apróra vágva
10 dkg liszt
1,5l húsleves
2-2,5 dl száraz fehérbor
4dl zsíros tejföl (fele lehet főzőtejszín)
2 tojás sárgája
só, frissen őrölt bors
késhegynyi fehérbors
1-2 teáskanál őrölt szerecsendió
késhegynyi cayenne bors
(+ aki szereti, valamilyen zöldfűszerrel is felturbózhatja)

A feldarabolt bacont kisütjük a vajon, majd kihalásszuk az edényből, és félretesszük. A maradék zsiradékhoz még teszünk kevés vajat, majd azon pirítjuk meg a hagymákat kissé sózva, borsozva.
A hozzáadott liszttel világos rántást készítünk, amire ráöntjük a forró levest. Miután felforrt, jöhet bele a bor, amivel újra megrotyogtatjuk. Jön a reszelt sajt és a fűszerek. Ha a sajt már jól elolvadt, lehúzva a tűzről állandó keveréssel beleöntjük a tojás sárgákkal kikevert tejfölt. Ezzel is összeforraljuk, és végül tegyük a levesbe a sajt darabkákat. Állandóan keverjük.
Ha túl sűrű, öntsünk bele tejet.

Régi.

Sisters of Mercy - Dominion



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése