2010. július 21., szerda

CUKRÁSZDÁBÓL ÉDESSÉGBOLT



Hát igen, régen írtam be, de nagyon sok munka volt az üzlettel. Mivel nem haladtunk előre a tervezett brit cukrászdával, ezért pár hónapja vettem egy nagy lélegzetet, és úgy döntöttem, hogy a többiek elé tárom, a már egy ideje fejemben motoszkáló új terveket.
Mi lenne, ha első lépésként egy kis édesség bolttal kezdenénk az új életet, amire aztán a cukrászda is támaszkodhatna akár később?! Szerencsémre nyitott kapukat döngettem, és így született meg pár hónap alatt a Ginger’s nevű édesség és delikát boltunk a V. kerületi Párizsi utca 5-ös szám alatt. :-)

Az Édes Élet sorozatomban már utaltam arra, hogy mennyire nem vagyok megelégedve a budapesti édesség boltokkal. A pár éve elindult gasztroforradalom egyelőre csak a vendéglátásban, szaksajtó színvonalában, és 1-2 jobb delikát üzlet sikerén érzékelhető. De most szűkítem a kört az édesség piacra.
Egyes cukrászdák már jól felismerték, hogy haladni kell a korral, újat kell mutatni, korszerűsíteni, vagy a régi, jól bevált minőséget tartani kell. Egyre több a versenytárs, és a kinyílt világban a vevők már kifinomultabbak, tájékozottabbak, és egyre nagyobb az igényük a minőségre.
Az édesség piac másik feljövőben levő szereplői a csokiboltok, csokizók, amelyeket már agyondicsértem itt a blogon is. Szinte már minden kerületnek megvan a maga kedvenc bűnbarlangja.

De mi a helyzet a többi nyalánksággal? Nálunk, ha tényleg jó minőségű vagy különleges finomságra vágyunk, csakis a delikát boltokban bukkanhatunk 1-2 érdekesebb darabra a szószok és sonkák között. A sarki közértek, és szupermarketek kínálatát, azt hiszem nem szükséges külön elemezzem…
Külföldön már szép hagyománya van az ún. Sweet Shop, Sweet Box, Sweet Centre nevű édességboltoknak, ahol vásárolni külön programnak számít. Mindig, mikor külföldön (pl. angoloknál) jártam, elszorult a szívem, hogy nálunk miért nincs ilyen?!



Írtam már a komolyzenés-extra drága édesség láncról, ahol, ha az ember nincs kiskosztümben, vagy legalábbis nem napszemüveges külföldi, akkor kényelmetlenül érzi magát.
És van a Sugar Shop, ami már simán felveheti a versenyt nyugati társaival. De itt a cukroké a főszerep, és a gyerekeké.

Ezért gondolkodtam, és összegyűjtöttem azokat az első osztályú édességeket, amelyeket még egyáltalán nem vagy csak 1-2 helyen kapni, és most itt sorakoznak a finomságok. A 10 beszállító között azért persze ott van a 2 említett édességbolt is!
Édesszájúakat várjuk! És persze a receptjeim is jönnek újra. :-)

Mai zene.

The Horrors - Whole New Way

3 megjegyzés:

  1. oo, oo
    nem vagyok most bp-n, de mihelyt megjovok, eljovok megnezni a boltot
    hajra "_"

    VálaszTörlés
  2. Hajrá! Hajrá! Az biztos hogy nekünk vérfrissítés kell a cukrászdák és édességboltok terén is!

    VálaszTörlés