2010. május 17., hétfő

Bébispenótos Aszalt Paradicsomos Sonkás Tagliatelle



Az utóbbi hetekben beindultak az üzleti ügyek, majd mesélek a fejleményekről. Most egyelőre az egyik kedvenc olaszos tésztám receptjét írom le. Azért jó, mert a hozzávalókat ízlés szerint variálhatjuk. Bébispenót helyett bazsalikom, vagy spenót, ruccola, és a sonka vagy főtt sonka helyett is lehet lazacot, vagy akár sült bacont venni. Aki pedig a pennét szereti, azzal is finom, vagy ha több ideje van valakinek, készíthet gnocchit is.

Bébi spenótos aszalt szilvás sonkás tagliatelle

Hozzávalók (3-4főre)

50dkg szélesmetélt (a szokásos módon sós vízben megfőzve)
60dkg bébispenót (lehet több is, mert összeesik)
2 vöröshagyma
3 duci gerezd fokhagyma
1evőkanál olívaolaj
só, bors, cayenne bors
(aki csípősen szereti tehet bele friss chili paprikát is)

10-15 dkg olasz sonka széttépkedve és vajas olajon megsütve
1 kis üveg olajos aszalt paradicsom
1 csomag mozzarella (vagy más sajt, ricotta)
(golyók elfelezve vagy 1 nagy széttépkedve)
pár csepp balzsamecet és olívaolaj a kész tésztára

Mártáshoz:
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
2-3 duci gerezd fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 dl száraz fehérbor
2dl erőleves
2,5 dl főzőtejszín
só, bors, cayenne bors
1 teáskanál őrölt szerecsendió

A kisütött sonkát félretesszük, és a megmaradt zsiradékhoz még adunk kevés olajat. Erre jönnek a hagymák, amiket megfonnyasztunk kis sóval, borssal. Ehhez jön a bébispenót, és szerecsendió, és a vége felé a kissé széttépkedett, lecsöpögtetett aszalt paradicsom. Mikor a spenót levelek kissé összeestek, akkor jó. Félretesszük, és jön a mártás.
Ez is a hagymák zsiradékon történő megfonnyasztásával kezdődik, erre jön a liszt, a bor, az erőleves és a fűszerek. Jó sűrűre kevergetjük. Ebbe a mártásba forgatjuk a főtt tésztát, a sajtokat, és a sonkákat. A végén még csepegtettem rá olívaolajat és balzsamecetet.

Kedvenc 2008-ból.

Ladytron - Runaway




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése