2010. május 25., kedd

SZIRUPOS KÓKUSZTORTA



Ez nem az a fajta desszert, amit ebéd után tálalunk fel, hanem tipikusan uzsonnára esik jól, egy tea vagy kávé mellé. A búzadarát a keleti édességekben használják sokat, mi inkább csak a tejbegrízben vagy a túrós sütikben találkozunk vele. Ebben a tortában viszont pontosan ez adja meg a torta jellegzetes tömöttségét.
A csokimáz egyáltalán nem kell, hiszen a kisütött tortára még szirup is kerül, de mi így szeretjük. Sőt, a vendégek még habot is kértek rá.

Szirupos kókusztorta

Hozzávalók

200 g rétesliszt
250g búzadara
250g szobahőmérsékletű vaj
250g cukor
1 csomag vaníliás cukor
pár csepp vanília kivonat
2 evőkanál fehér rum vagy kókuszos rum vagy tej
3 nagyobb tojás
1 csomag sütőpor
75g kókusz reszelék + esetleg a tetejére

Szirup:
1 és fél citrom leve (vagy zöldcitrom)
100g porcukor

+ esetleg csokimáz (100 g csokiból és 1 púpos evőkanál vajból)

A vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd jönnek egyenként beledolgozva a tojások és a búzadara. Ha jól összeállt, jöhet a kókusz reszelék és a sütőporral elkevert liszt. A masszát beleöntjük egy sütőpapírral kikent 24cm-es tortaformába, és 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük. Villával finoman megszurkáljuk, és a forró, jó sűrűre kevert szirupot gyorsan ráöntjük. Így hűtjük ki.
Ízlés szerint jöhet rá a csokimáz, és a kókusz reszelék. Cukrozott citrommal, zöldcitrommal, kivivel, ananásszal vagy banánnal díszíthetjük.

A művésznő ezúttal nem egy filmben szerepel, hanem saját videó klipjében.

Charlotte Gainsbourg "5:55"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése