2010. április 8., csütörtök

ÉDES ÉLET 3. részTavaly végre megtört a jég! Magyar csapat is kijutott a 2 évente Lyonban megrendezett cukrász világbajnokságra (Coupe du Monde de la Pâtisserie), ahol most már 6 éve folyamatosan a franciák nyertek. Igaz, hogy Mihályi Lászlóék nem végeztek az élbolyban, de már az is nagydolog, hogy külföldön felfigyeltek ránk.

XI Coupe du Monde de Patisserie, 2009A következő lépés pedig az volt, hogy februárban nálunk rendezték a Cukrász Junior Világbajnokságot az UKBA (nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztro kiállítás) keretein belül. 17 versenyző érkezett 12 országból, végül egy német lány nyert, a másik két helyezés pedig a japánoké lett (1.kép: bestofbudapest.com). A 2 magyar (Tapaszti Nikoletta, Lestár Enikő) a 13. és 14. helyet érte ugyan el, de azért sokan drukkoltak nekik. Nekem főleg a Ludas Matyi téma tetszett.

Ezek is mind olyan események, amik miatt előtérbe került a cukrászat. És ha verseny, akkor ki ne felejtsem az „Ország Tortája” történetet se! Tudom, mindenkinek megvan erről a véleménye, valaki szidja, és van, aki már előre rendel a következő díjnyertes tortából, amikor még azt se tudja mi az.
Szerintem ez a verseny is edzi a magyar kreativitást, és elősegíti, hogy a régi, tradicionális alapanyagokból készüljenek igazi, 21. századi tortacsodák. Augusztusban idén is ki fog derülni, hogy a Madártej torta, a Szatmári szilvatorta és a Pándi meggytorta (mind a Zila Kávéházból) után mit kóstolhatunk meg akár augusztus 20-án, vagy utána a cukrászdákban. Mivel mi nem messze lakunk a Zilától, ezért sokszor betérünk, és látom, hogy hatalmas mindig az érdeklődés ezekre a tortákra. Én a Madártej tortától nem vagyok elájulva, de a meggyes isteni (2.képen: helyszinonline.hu)!Ha már beszédtéma.
Eddig akárhány új nőcivel ismerkedtem meg, és szóba került a sütés-főzés, valahogy mindig Stahl Juditnál kötöttünk ki. Több százezren tőle tanulták meg, hogy a panna cotta egy olasz puding, és hogy a görögöknek nemcsak baklavájuk van, hanem a citromos sütijük is finom. A brit sztárséfek mellett ő indította el nálunk a szakácskönyvek diadalútját.
Persze, azóta rengeteg receptmagazin is született, őszintén szólva nem is értem, hogy tudnak fennmaradni. És az a sok tv műsor, rádiós beszélgetés (Radio cafe – Gasztronomica), weboldal és természetesen a gasztroblogok. El tudom képzelni, hogy valakinek már csömöre van a sok recepttől! :-)

Nekünk, modosoknak...

Depeche Mode Policy Of Truth Live Devotional Tour


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése