2010. április 8., csütörtök

ÉDES ÉLET 3. rész



Tavaly végre megtört a jég! Magyar csapat is kijutott a 2 évente Lyonban megrendezett cukrász világbajnokságra (Coupe du Monde de la Pâtisserie), ahol most már 6 éve folyamatosan a franciák nyertek. Igaz, hogy Mihályi Lászlóék nem végeztek az élbolyban, de már az is nagydolog, hogy külföldön felfigyeltek ránk.

XI Coupe du Monde de Patisserie, 2009



A következő lépés pedig az volt, hogy februárban nálunk rendezték a Cukrász Junior Világbajnokságot az UKBA (nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztro kiállítás) keretein belül. 17 versenyző érkezett 12 országból, végül egy német lány nyert, a másik két helyezés pedig a japánoké lett (1.kép: bestofbudapest.com). A 2 magyar (Tapaszti Nikoletta, Lestár Enikő) a 13. és 14. helyet érte ugyan el, de azért sokan drukkoltak nekik. Nekem főleg a Ludas Matyi téma tetszett.

Ezek is mind olyan események, amik miatt előtérbe került a cukrászat. És ha verseny, akkor ki ne felejtsem az „Ország Tortája” történetet se! Tudom, mindenkinek megvan erről a véleménye, valaki szidja, és van, aki már előre rendel a következő díjnyertes tortából, amikor még azt se tudja mi az.
Szerintem ez a verseny is edzi a magyar kreativitást, és elősegíti, hogy a régi, tradicionális alapanyagokból készüljenek igazi, 21. századi tortacsodák. Augusztusban idén is ki fog derülni, hogy a Madártej torta, a Szatmári szilvatorta és a Pándi meggytorta (mind a Zila Kávéházból) után mit kóstolhatunk meg akár augusztus 20-án, vagy utána a cukrászdákban. Mivel mi nem messze lakunk a Zilától, ezért sokszor betérünk, és látom, hogy hatalmas mindig az érdeklődés ezekre a tortákra. Én a Madártej tortától nem vagyok elájulva, de a meggyes isteni (2.képen: helyszinonline.hu)!



Ha már beszédtéma.
Eddig akárhány új nőcivel ismerkedtem meg, és szóba került a sütés-főzés, valahogy mindig Stahl Juditnál kötöttünk ki. Több százezren tőle tanulták meg, hogy a panna cotta egy olasz puding, és hogy a görögöknek nemcsak baklavájuk van, hanem a citromos sütijük is finom. A brit sztárséfek mellett ő indította el nálunk a szakácskönyvek diadalútját.
Persze, azóta rengeteg receptmagazin is született, őszintén szólva nem is értem, hogy tudnak fennmaradni. És az a sok tv műsor, rádiós beszélgetés (Radio cafe – Gasztronomica), weboldal és természetesen a gasztroblogok. El tudom képzelni, hogy valakinek már csömöre van a sok recepttől! :-)

Nekünk, modosoknak...

Depeche Mode Policy Of Truth Live Devotional Tour


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése