2010. április 26., hétfő

TORIJAS



Ez a spanyolok egyik kedvenc reggeli finomsága, főleg húsvétkor. A szikkadt kenyérfélék felhasználásának persze egész Európában nagy hagyománya van. Főleg a franciák és az angolok képesek fejedelmi desszerteket készíteni belőle. Nekünk meg ott van a guba és a máglyarakás. Nem is beszélve a bundás kenyérről. A Torijas tulajdonképpen ennek az édes változata. Önmagában is finom, de a legjobb valamilyen öntettel.

Torijas

Hozzávalók

1 szikkadt bagett (kis szeletekre vágva)
4-5 dl langyos tej
1 kiskanál fahéj
pár csepp jó minőségű vanília kivonat
3-4 tojás sárgája enyhén felverve (+ fehérje a habhoz tálaláskor)
Olaj a kisütéshez

1 kiskanál fahéj (lehet variálni más fűszerrel is)
10 dkg cukor
1-3 kávéskanál méz
5dl folyadék (pl. víz és édes bor vagy likőr)

Tálaláshoz lehet: keményre vert cukros tojáshab akár csokiöntet vagy juharszirup

A fűszeres tejbe, majd a tojássárgába mártjuk a szeletkéket. Végül olajba kisütjük őket. Egy serpenyőben felére forraljuk a cukros mézes fahéjas alkoholos vizet. Ezt a szirupot öntjük a tálba helyezett kenyérszeletekre. A lényeg, hogy jól beszívják. Langyosan a legjobb.

Annyira szép…

Dead Can Dance - Toward the Within

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése