2010. április 26., hétfő
TORIJAS
Ez a spanyolok egyik kedvenc reggeli finomsága, főleg húsvétkor. A szikkadt kenyérfélék felhasználásának persze egész Európában nagy hagyománya van. Főleg a franciák és az angolok képesek fejedelmi desszerteket készíteni belőle. Nekünk meg ott van a guba és a máglyarakás. Nem is beszélve a bundás kenyérről. A Torijas tulajdonképpen ennek az édes változata. Önmagában is finom, de a legjobb valamilyen öntettel.
Torijas
Hozzávalók
1 szikkadt bagett (kis szeletekre vágva)
4-5 dl langyos tej
1 kiskanál fahéj
pár csepp jó minőségű vanília kivonat
3-4 tojás sárgája enyhén felverve (+ fehérje a habhoz tálaláskor)
Olaj a kisütéshez
1 kiskanál fahéj (lehet variálni más fűszerrel is)
10 dkg cukor
1-3 kávéskanál méz
5dl folyadék (pl. víz és édes bor vagy likőr)
Tálaláshoz lehet: keményre vert cukros tojáshab akár csokiöntet vagy juharszirup
A fűszeres tejbe, majd a tojássárgába mártjuk a szeletkéket. Végül olajba kisütjük őket. Egy serpenyőben felére forraljuk a cukros mézes fahéjas alkoholos vizet. Ezt a szirupot öntjük a tálba helyezett kenyérszeletekre. A lényeg, hogy jól beszívják. Langyosan a legjobb.
Annyira szép…
Dead Can Dance - Toward the Within
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése