2010. április 22., csütörtök

ÉDES ÉLET 4. rész



Van élet a cukrászdákon túl is…
Ha édes ízre vágyunk, valahogy mindenkinek az első útja automatikusan a kedvenc cukrászdájába vezet, ahol torták, piték vagy krémes desszertek közül választ. Viszont pár éve kezd kialakulni a boltos nassolásnak a kultusza is.

Például a Fővám téri Vásárcsarnokban nincs is annál jobb, mint egy fárasztó vásárlás után fölmenni a kifőzdékhez! Micsoda élet van ott!
Miután befaltuk a sült kolbászt vagy a sült csirkét, szétnéztünk a fánkok, palacsinta és a baklavák között. Meglepően friss pisztáciás baklavát ettem, még akkor is, ha tuti be volt színezve. Tisztára vásári és fesztivál hangulatunk lett a sok külföldi, a jókedvű árusok, és a többféle zene miatt. Egyszer mindenkinek fel kell oda menni!



Mivel én is a csokiőrültek táborát erősítem, alig győzöm kapkodni a fejem az egymás után nyíló csokizók láttán. Úgy látszik az a bizonyos Csokoládé című film megtette a hatását.
Juliette Binoche biztosan nagyokat nyelne, ha hallaná a Jancsi és Juliska csokibolt tulajdonosnőjét, Judit nénit a különböző csokievő embertípusokról és magukról a csokikról mesélni! :-)
Hát még azok az üzletek, ahol kézműves bonbonokat kapni! Tudom drágák, de néha megérdemeljük a pálinkásat, a narancsosat, a marcipánosat, és a …

Aztán ott vannak az édesség boltok. Hát, szerintem ezek még azért hagynak kivetnivalót maguk után. 2 verzió van. Az egyik, az a nagyon gagyi, sok tömegterméket áruló hely, ami a nagyon alacsony minőségű piacot juttatja eszembe. A másik inkább a külföldieknek szól, akik azt hiszik, hogy Magyarországról Mozart golyót kell hazavinni! (Tudok rá sajnos példát). Túl elegáns, túl művi nekem ez a világ, és a választék főleg az osztrák-német-belga termékekre épül sok giccsel, és komolyzenével.
A kivétel a magát design cukrászatnak definiáló Sugar Shop, ahol az extra kinézetű sütik mellett az igazi nagy szám a cukros bolt része. Párszor már próbáltam választani az isteni színes Jelly Bean halmazokból, de a szaladgáló, türelmetlen kisgyerekek miatt ez mindig meghiúsult! Meg eleve kicsit hülyén éreztem magam a tinik és a gyerekek után szaladgáló anyukák forgatagában. :-)

Nálam az abszolút number one édességlelőhelyek a delikát boltok! Igaz, a sok csemege élelmiszer kicsit elnyomja a finomságokat, de mindig találok valamit. A legújabb kedvencem az a csokikocka, ami forró tejben feloldva tulajdonképpen forrócsoki.



Felsorolom a mostani kedvenc finomságaimat, amiket nem cukrászdában szereztem be.

1. Kshocolat össze csokija (sajnos árulják a céget)
2. Fudge (tejszínes karamella)
3. Csokimanufaktúrák csokibonbonjai (lásd 1.fotó: Csokissimo)
4. Macaron (a Gerlóczy utcai Sajtboltból)
5. Brazil Dió csokiban
6. Pisztáciás Baklava
7. Szultán kenyere –Lokum (képen lent)
8. Cadbury – Snaps
9. Walkers Shortbread (örök kedvenc)
10. Bendick’s Bittermints – mentás csokitallér




A múltkori Yorkshire Pudding után Yorkshire-i Zene.

Kaiser Chiefs - Ruby




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése