2010. március 8., hétfő

Fahéjas zabkása



Kevés olyan összetett szó létezik, amelynek mindkét tagjától lúdbőrözik az emberek háta. Na, én így voltam a zabkásával… amíg meg nem kóstoltam ezt a zabpehelyből (vagy zabkorpából) és tejből készülő egyszerű ételt. Nagyon laktató és a dietetikusok álma. Hisz a B vitaminok mellett vas, cink, kalcium, magnézium, foszfor, jód és fehérje tartalma is jelentős. Kismamáknak kötelező! A Csengetett, Mylord? óta tudjuk, hogy reggelire imádják a britek, de az észak-európaiaknál, amerikaiaknál is jellemző. Férjurammal valamiért mindig vacsoraidőben szoktuk megkívánni, méghozzá jó édesen, fahéjjal.

Hozzávalók (kb. 3 nagyobb adag)

15 dkg zabpehely
1 l tej
egy csipet só
1 evőkanál fahéj
fél teáskanál szerecsendió
1 teáskanál barnacukor
2-3 teáskanál méz
egy marék aszalt meggy (vagy más aszalt gyümölcs, de el is hagyható)
esetleg kevés pirított csonthéjas
Verziók: Van, aki a tejet vízzel keveri, vagy tej nélkül gyümölcslével főzi. Lehet bele tenni almát, narancsot, epret, kandírozott héjakat, kókuszreszeléket vagy akár kakaót, banán chipset.
Tálaláskor beleforgathatunk még krémet vagy joghurtot.
Ha nem csináltuk édesre, akkor tálaláskor aranyszirupot, mézet vagy lekvárt is tehetünk rá.

A tej nagy részét felforraljuk a sóval, aztán hozzáadjuk a zabpelyhet. Kevergetve, lassú tűzön főzzük, majd 5 perc után jön a többi tej, a barnacukor, a fűszerek és az aszalt meggy. Még kb. 10perc kell, hogy megpuhuljon az egész. Folyamatosan keverjük közben. Ízlés szerint ízesítsük a vége felé mézzel, és a megpirított magokkal.
Mi jó sűrűn, ragacsosan szeretjük langyosra hűlve, de melegen és hidegen is finom.

A zabkásának talán a skótoknál van a legnagyobb és legrégebbi hagyománya. A régi öregek szerint csakis jobb kézzel lehet keverni főzés közben, nehogy előcsaljuk az ördögöt. Méghozzá a híres fa spatulával (Spurtle). Náluk rendezik meg évente a Zabkása készítő Világbajnokságot is. Na, itt már nagyon elszállt verziók is vannak. :-)

17. Zabkása Készítő Világbajnokság (Carrbridge, Skócia)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése