2010. március 9., kedd

Hagymalekváros lepény



Igen, tudom ez az étel egy kalóriabomba! De néha-néha igenis belefér… Pláne, hogy 3 kedvencem adja a lényegét: a lilahagyma, a sült bacon, és a füstölt sajt. A lilahagyma amúgy is nagyon egészséges, és a magyar konyha alapeleme Mátyás király óta, akinek a felesége hozta magával az olaszoktól. De jól tette, istenem! :-) A hagymalekvár pedig sült húsok mellé vagy szendvicsbe is isteni. Ezt a lepényt ezúttal vendégváró vacsinak csináltam. Jó laktató, nem kell más hozzá, csak egy könnyű saláta.

Hagymalekváros lepény

Hozzávalók

Tésztához:
38dkg liszt
púpos evőkanál só
13dkg hideg, kockára vágott vaj
1,5dl víz
2 teáskanál fehérborecet

Hagymához:
1kg lila hagyma
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
1-2dl száraz fehérbor vagy száraz vörösbor (de jó sima leveslé is)
1 evőkanál kristálycukor (vagy barnacukor vagy méz)
1-2 babérlevél
morzsolt kakukkfű (elhagyható)
só, bors (akár színes bors)
pár szál, kis darabokra szelt bacon szalonna (elhagyható)
olaj (vagy vaj)
Verzió: ünnepi alkalmakkor lehet bele tenni 1 narancs levét, kevés szegfűszeggel, fahéjjal. Meg lehet még spékelni kevés aszalt gyümölccsel vagy almával, ribizlivel vagy csípősre készítve is finom chilivel.

Besamel mártáshoz:
10 dkg vaj
10dkg liszt
1 liter tej (vagy helyette 5-5dl főzőtejszín és zsíros tejföl)
2 felvert tojás
15dkg reszelni való sajt + a pite tetejére is egy jó nagy darab (lehet 2-féle sajtból, az egyik legyen füstölt)
csipet só
fehérbors
fél teáskanál szerecsendió
1babérlevél
(esetleg 1-2 gerezd fokhagyma)

Először az omlós tésztát készítjük el. Összegyúrjuk a hozzávalókat, és fóliába csomagolva 40 percre a hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, megcsináljuk a pite 2 rétegét.
Hagyma: Én 1-2 evőkanálnyi olajon megpirított bacon zsírján szoktam karamellizálni a hagymát, de lehet simán csak olajjal vagy vajjal dolgozni. Szóval a megsült bacon darabkákat félreteszem, és jöhet a cukor a zsiradékba, amit enyhén megpirítok, aztán jönnek bele a megpucolt és karikára vágott hagymaszeletek. Így pirítom 2-3percig magasabb lángon, aztán jöhet a balzsamecet, 1dl bor, a préselt fokhagyma és a fűszerek. Kb. még 10 perc kell, hogy az egész összeálljon. Persze alacsonyabb lángon hagyjuk, néha kevergetve. Ha nagyon felszívja a levet, lehet hozzá még bort önteni, illetve ízlés szerint még kevés cukorral, sóval, borssal szórni a vége felé, és ne felejtsük el az isteni sült bacon darabokat se beletenni.
Ekkor 200 fokra előmelegítem a sütőt.
Mártás: Az olvasztott vajon megpirítjuk a lisztet állandóan keverve, aztán jön a tej bele, sóval és babérral. Kb. 10perc alatt simára keverjük, és a vége felé beleöntjük a tojásokat, és az egyéb ízesítéseket. Legvégül kivesszük a babérlevelet, és beleforgatjuk a reszelt sajtot. Szépen elkeverjük, hogy összeálljon az egész, és a sajt elolvadjon.
Összeállítás: Vajas lisztes tepsibe teszem a kinyújtott tésztát, úgy, hogy oldalt legyen széle. Kicsit megszurkáljuk villával, majd megszórjuk kevés búzadarával vagy zsemlemorzsával. Jön rá a hagymalekvár, majd erre a mártás. A tetejére reszelt sajt jön.
Kb. 40- 45perc kell neki a sütőben. Könnyű salátával szoktam tálalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése