2010. március 11., csütörtök

Pudding House vs. Ginger's

Amikor nagyjából egy évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy majd megcsinálunk egy brit cukrászdát, mindenki rögtön azt kérdezte, hogy mi lesz a neve. Jöttek is a poénok, hogy tuti valamelyik sztárszakácsról vagy a királynőről kéne vennünk az ihletet. Egyszerűen csak leültem egy fehér papír elé, és az első szó, ami eszembe jutott, az persze, hogy a puding volt. Na igen, a puding a legjellemzőbb édesség Nagy Britanniában, és Írországban. Sőt, rengeteg fajtája van, de egyfajta gyűjtőnév is. (a képen az általam készített karácsonyi puding van)



Megtaláltam azt a bizonyos névötletelős cetlit. Hát igen, volt ott még Royal Box, Ginger House, Flapjack, Lady Marmalade, Charlotte, Spotted Pudding, Piszkés Charlotte… Csupa gyöngyszem! :-) Végül a Pudding House volt a befutó, mert ezt még azok is értették volna, akik nem igazán tudnak angolul.
Kint egyébként kevés olyan cukrászda (Confectionery) van, mint a mi békebeli helyeink. Ott sokszor egy nagyobb teázó (Tea House) kínálja a cukrász termékeket. Az édesszájúak másik népszerű központjai a pékségek (Bakery), amelyek polcai csak úgy roskadoznak a finomságoktól! Nem is beszélve a sok kis édességboltról (Sweet Shop, Sweet Centre), ahol szintén megtaláljuk a sütiket is. Igen, igen nálunk is van már az utóbbi. De a Sugar Shopban a trendi amerikai dizájn és választék mellett döntöttek.



Szóval maradtunk a Pudding House-nál, és csak most év elején kezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy mégse jó! Nem tudom megmagyarázni, de nem és kész. Végül az összes körülöttem lévő úriember bevallotta, hogy frászt kap a puding szótól. Kezdhettük elölről az egészet. Volt ott minden: Happy Cakes, Cherry Queen, Christie’s, Tea and Pudding Spot, Sweet Ginger, Pudding Rock… Beugrott korábbról a Charlotte, de az időközben elkelt. Végignéztük a sütikhez legtöbbször használt hozzávalókat is: gyömbér, narancslekvár, aszalt gyümölcsök, brandy, egres, málna, rebarbara, répa és társaik. Aztán azon kaptam magam, hogy ha cukrászdára gondolok, mindig a Ginger (azaz gyömbér) ugrik be! Így lett a neve Ginger’s. Tényleg sokszor fogjuk mi is használni (Gingerbread, Gingermen, Sticky Toffee Pudding stb.), meg aztán a ginger szót bátran használják a vörös hajú emberekre, és egy gyakori női név is. Márpedig a cukrászdák nagy része egy női név, vagy a tulajra jellemző dolog! :-) És szerintem még jó kimondani is.

És ha már Ginger’s, akkor itt van az amerikai Ginger Rogers és Fred Astaire leghíresebb filmjéből egy részlet. Imádom.

Swing Time (1936)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése